12/10/2014

Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem"


Dzisiaj na blogu relacja fotograficzna z warsztatów kulinarnych, które odbyły się pod hasłem "Kuchnia w parze ze zdrowiem" w Bosch Akademia Smaku w Warszawie.


Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 

W ubiegły piątek 5 grudnia odbyły się się warsztaty kulinarne Akademii Smaku organizowane przez markę Bosch. Spotkanie miało miejsce w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie. Tematem przewodnim spotkania była " Kuchnia w parze ze zdrowiem".
Warsztaty były poświęcone zdrowej, kolorowej i urozmaiconej kuchni, która współgra z naszym organizmem.
Ekspertem spotkania była Ewa Sypnik-Pogorzelska - specjalistka ds. żywienia człowieka i dietetyk z pasją, a także propagatorka zdrowego, mądrego i racjonalnego odżywiania. Opowiadała nam miedzy innymi o zaletach gotowania na parze. Tradycyjne gotowanie w wodzie np. warzyw pozbawia je sporej ilości ważnych składników mineralnych i witamin, a wodę przecież wylewamy. Dlatego doskonałym rozwiązaniem tego problemu jest gotowanie na parze. U nas w domu wszystkie warzywa zawsze gotuję w parowarze. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia wystarczy specjalna metalowa nakładka do gotowania na parze albo nawet zwykły metalowy durszlak. Jeśli raz spróbujecie kalafiora, brokułów lub ziemniaków ugotowanych na parze nie będziecie już chcieli wrócić do tradycyjnej metody gotowania.
                     


W przygotowaniu potraw pomagał nam Tomasz Szymański - Doradca Kulinarny Bonduelle.
W menu warsztatów pojawiły się : 
  • sałatka z brokułem, mango, wędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą 
  • prażona cieciorka na słodko z cynamnem
  • pasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłek
  • zupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym
  • pieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów 
  • ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą
  • koktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananem

Hitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej fasoli i pieczonych batatów, podany w pełnoziarnistej bułce z dodatkiem awokado i ostrego sosu ajvar. Te dwie pozycje wkrótce pojawią się na blogu.














Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz