11/07/2014

Galaretkowiec, kolorowy deser z winogronami


Kiedy byłam dorastającą panną uwielbiałam przygotowywać desery z galaretki. Było to bezpieczne,  bo nie trzeba było uruchamiać piekarnika. Łączyłam różne smaki i kolory, dodawałam bakalie, bitą śmietanę, owoce... W wysokich szklankach powstawały słodkie kompozycje. Czasami podpatrywałam w ówczesnych kawiarniach co dodają do deserów. Dziś w  sumie rzadko przygotowuję desery z galaretek,  a jeśli już to dodaję je do serników na zimno. Ale postanowiłam na chwilę powrócić do słodkich dziecięcych wspomnień i przygotować deser na bazie owocowych galaretek. Przepis ten powstał specjalnie dla Nestea Green Tea.

  


 Kolorowy deser z winogronami

Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Czas przygotowania: 6 godzin

Składniki:
  • 1 galaretka z czarnej porzeczki
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 300 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 ml Nestea Grean Tea
  • mała kiść winogron


Wykonanie:
Galaretkę z czarnej porzeczki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Natomiast galaretkę pomarańczową i agrestową rozpuszczamy w gorącym Nestea (każdą w 250 ml) . Galaretki odstawiamy do wystudzenia.
Do wysokiej miski wlewamy 100 ml mleka, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i ubijamy na piankę przy pomocy miksera, a następnie wlewamy 125 ml tężejącej galaretki z czarnej porzeczki.
Tortownicę płuczemy zimna wodą i wlewamy do niej piankę z mleka z galaretką. Gdy zastygnie wylewamy na nią pozostałe 125 ml galaretki z czarnej porzeczki. Odstawiamy do zastygnięcia.
Do wysokiej miski wlewamy 100 ml mleka i ubijamy na piankę przy pomocy miksera, a następnie wlewamy 125 ml tężejącej pomarańczowej galaretki. Pomarańczowe mleko wylewamy na galaretkę z czarnej porzeczki i odstawiamy do zastygnięcia, a potem wylewamy na nie pozostałą pomarańczową galaretkę.
Do wysokiej miski wlewamy 100 ml mleka i ubijamy na piankę przy pomocy miksera, a następnie wlewamy 125 ml tężejącej galaretki agrestowej. Wylewamy na zastygłą galaretkę pomarańczową.
Winogrona kroimy na pół i dekorujemy nimi deser. Następnie wylewamy resztę galaretki agrestowej i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej, żeby galaretka postała co najmniej 4-5 godzin w lodówce.
Przed podaniem cienki nożem delikatnie podzielamy deser od boków tortownicy, a potem zdejmujemy obręcz. 



Print Friendly and PDF

4 komentarze: