10/24/2014

Schab ze słoika w pikantnej panierce


Dziś wracam do prostego pomysłu na domową wędlinę. Pisałam już w zeszłym roku o schabie ze słoikaBył bardzo soczysty i aromatyczny.  Tym razem postanowiłam go zrobić w pikantnej panierce. Natarłam go między innymi pieprzem młotkowanym. Jeśli nie macie takiego pieprzu możecie po prostu użyć  pieprzu w ziarenkach i utłuc je w moździerzu.
Ważne jest, aby do przygotowania tego schabu użyć słoika, który będzie miał szeroki otwór. W przeciwnym wypadku będzie bardzo trudno wyjąć  mięso. Możemy też mięso obwiązać sznurkiem, wtedy wystarczy tylko pociągać i samo wyskoczy ze słoja :-).
 A przy okazji zapraszam też po inne przepisy na domową wędlinę: schab karkowy z pończochy lub schab pieczony w przyprawach.






Schab ze słoika w pikantnej panierce 

Czas przygotowania:  wraz z peklowaniem 17-18 godzin

Składniki:
  • 1 kg schabu
  • 15 g soli do peklowania
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki mielonego jałowca
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy w miseczce, po czym nacieramy nimi mięso. Mięso wkładamy do wyparzonego słoika (u mnie o pojemności 1700 ml z szerokim otworem), dokładnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 12 godzin Po tym czasie słoik wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby sięgała co najmniej do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykrywamy.
Mięso w słoiku parzymy na małym ogniu przez 3 godziny od momentu zagotowania się wody w garnku. W razie potrzeby należy ją uzupełnić. Po tym czasie wyłączamy źródło ciepła i zostawiamy słoik w garnku do całkowitego wystygnięcia.
Następnie słoik chowany na parę godzin do lodówki, żeby  galaretka się ścięła.



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Genialny! Koniecznie muszę zrobić i też móc delektować się boskim smakiem (i cieszyć oko tym widokiem) :)

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Fakt, wędlina jest b. smaczna :-).

      Usuń
  2. Przepięknie wygląda. Z chęcią bym spróbowała.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Zachęcam do przygotowania, na prawdę robi się samo :-)

      Usuń