10/27/2014

Jesienne ciasto gruszkowe


Dziś zapraszam na cudownie wilgotne i aromatyczne jesienne  ciasto z gruszkami  z dodatkiem świeżego imbiru oraz korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest banalnie proste i trwa dosłownie parę chwil, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Natomiast mam tylko uwagę co do owoców. Gruszki, których użyłam były twarde i nie do końca się upiekły. Dlatego proponuję używać już lekko dojrzałych owoców lub, przed pieczeniem, obgotować pokrojone gruszki przez chwilę we wrzątku.
Inspiracja Bistro mama





Jesienne ciasto gruszkowe

Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 170 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 130 ml kwaśniej śmietany 18 %
  • 130 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżka miodu
  • 3 duże gruszki
  • brązowy cukier do posypania
  • cukier puder do posypania



Wykonanie:
W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej jajka, śmietanę, olej, miód i starty imbir.
Gruszki obieramy, kroimy na pół, wydrążamy z nich gniazda nasienne i delikatnie nacinamy zewnętrzna cześć owoców, tworząc coś w rodzaju wachlarza.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. 
Do miski z suchymi produktami przelewamy mokre produkty i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i układamy na nim gruszki nacięta częścią do góry. Posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy około 50 minut.
Przed wyjęciem ciasta z piekarnika warto jest sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obręcz i studzimy. Gdy będzie zimne posypujemy cukrem pudrem.



Print Friendly and PDF

4 komentarze: