10/13/2014

Ciasto z dynią, gruszką i figami


I znowu dynia..., a w ogródku czekają jeszcze następne okazy :-). Rodzinka mnie w końcu pogoni  z tą dynią... Ale tym razem będzie przepis na słodko. Ciasto, które upiekłam jest dla raczej wielbicieli ciast  wilgotnych, ciężkich. Musu z dyni jest tyle samo co mąki, więc ciasto nie należny do tych puchatych. A do tego typowe dla jesieni owoce: gruszka i figa.  To idealna propozycja na jesienne chłody. I dodam jeszcze, że to ciasto z typu tych co się robi same. ;-).



 Ciasto z dynią, gruszką i figami

Proporcje na formę o wymiarach 32 x 40 cm
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
  • 125 g roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki  pure z pieczonej dyni
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 szklanka cukru
  • 2 gruszki
  • 2 figi suszone
  • 2 figi świeże
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
W misce mieszamy masło, pure z dyni, jajka, sól i cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Suszoną figę kroimy w kostkę i również dodajemy do ciasta.
Gruszki (ze skórką) kroimy w ósemki, natomiast figi w ćwiartki. 
Formę o wymiarach 32 x 40 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Wylewamy na  nią ciasto. Owoce układamy na cieście i lekko je dociskamy do dna formy.
Ciasto pieczemy około 40 minut.
Po wystygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.


Print Friendly and PDF

12 komentarzy:

  1. Dynia, gruszka i figa w jednym cieście-bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się pysznie, a że jestem ogromną fanką dyni to na pewno by mi zasmakowało!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem ogromną fanką dyni, i na słodko i na słono. A to ciasto jakoś tak jesiennie mi się skomponowało :-)

      Usuń
  3. Ojej, wpraszam się na to cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co najlepsze w jesieni zawarte w jednym cieście, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam :)
    Według mnie dyni nigdy za wiele, ciastem bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba będę musiała powtórzyć to ciasto, tylu chętnych gości :-)

      Usuń