7/07/2014

Tarta z jagodami


Po serii zdrowych, niskokalorycznych i warzywnych przepisów na sałatki przyszła pora na coś bardziej grzesznego :-). Oto doskonała tarta z jagodami z dodatkiem mielonych migdałów. Doskonałym zamiennikiem dla jagód będą też dojrzałe borówki amerykańskie.
Inspiracja Pora coś zjeść.




Tarta z jagodami

Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: 100 minut

Składniki
Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej 550
  • 100 g zimnego masła
  • 40 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
Nadzienie:
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 400 g jagód
  • 4 łyżki brązowego cukru do jagód
Dodatkowo:
  • roztrzepane jajko
  • brązowy cukier do posypania



Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w robocie kuchennym i szybko zagniatamy z nich ciasto. Jeśli nie posiadacie robota czy też malaksera, ciasto zagniatamy na blacie kuchennym, siekając najpierw zimne masło z mąką, a następnie dodając pozostałe składniki. Staramy się jak najdłużej mieszać składniki nożem, tylko na koniec używając rąk, bo kruche ciasto powinno być zagniatane tak, aby masło pozostało jak najdłużej zimne.
Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
W międzyczasie w miseczce mieszamy mielone migdały, mąkę, roztopione masło i brązowy cukier.
W osobnej misce mieszamy jagody z cukrem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wyjmujmy z lodówki i odcinamy z niego 1/3 cześć, którą ponownie chowamy do lodówki. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy na koło o średnicy nieco większej niż tortownica. Tortownicę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, układamy  w niej ciasto, wywijając delikatnie jego brzegi do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim masę migdałową, a następnie jagody. 
Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko wałkujemy i tniemy radełkiem na paski z których ułożymy kratkę na wierzchu tarty.
Paski ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem.
Ciasto pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z tortownice kiedy będzie już wystudzone.



Słodkie jagodowe lato

Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. Świetnie prezentuje ta kratka się na wierzchu ;) Pycha!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za super przepis! Ta tarta stała się ulubionym ciastem mojego narzeczonego, dlatego juz drugi raz zrobiłam mu ją na urodziny. Kruche ciasto wychodzi rzeczywiście kruche, nie twarde (warto zostawić widoczne kawałeczki masła przy ugniataniu). Jagód jest bardzo dużo, ale nie przemiękają przez ciasto... no i te migdały :). No i z tą kratką prezentuje się naprawdę świetnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Perfekcjonistko, bardzo dziękuję za miły komentarz. Cieszę się, że Wam smakuje. Wszystkiego najlepszego dla narzeczonego :-).

      Usuń