7/18/2014

Pesto z rukoli


Uwielbiam pesto ! Mogłabym je jeść ze wszystkim. Pesto doskonale smakuje wymieszane z gorącym makaronem i posypane odrobina świeżo startego parmezanu. Grillowana pierś z kurczaka nabiera charakteru, gdy ją posmarujemy pesto. A nie wspominam już o ciepłym toście posmarowanym tym sosem... Aromat, który się roztacza wokół bezcenny :-).
A Wy macie swoje pomysły na wykorzystanie pesto ?





Pesto z rukoli

Składniki:
  • 50 g rukoli
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki świeżo starego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól morska 


Wykonanie:
Orzeszki prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez około 5 minut. Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy.
Składniki na pesto, oprócz parmezanu, wkładamy do blendera i blendujemy. Na koniec dodajemy ser i wszystko razem mieszamy.




Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Je swoje pesto zazwyczaj robię na słoneczniku- takie smakuje mi najbardziej :) I jeżeli z rukoli, to tylko na kromkę chleba, do makaronu wolę z bazylii :) pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń