7/29/2014

Chlebek pita z patelni


Oto ostatnie moje odkrycie kulinarne: chlebki z patelni ! Czemu ja na to wcześniej nie wpadłam ?
Był chlebek na proszku do pieczenia, teraz będzie drożdżowy. Bez włączania piekarnika mamy pyszne, świeże i chrupiące pieczywo. Przepis ten wypatrzyłam w którejś z ulotek Lidla. Jeśli nie wykorzystamy od razu całego ciasta, bez problemu możemy je przechować do następnego dnia w lodówce.

Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie, który trwa tylko do czwartku:

Konkurs Cook'd




Chlebki pita z patelni

Proporcje na 6 chlebków
Czas przygotowania: 160 minut

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej 550 lub 650
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek EV
  • 2 łyżki suszonego oregano.

Wykonanie:
Pokruszone drożdże wkładamy do miski, dodajemy cukier, zalewamy 1/4 szklanki letniej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do miski z drożdżami dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto przez 5-6 minut przy pomocy miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy jeszcze 2-3 łyżki mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, ciasto również smarujemy oliwą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąka blat i dzielimy na 6 części. Każdą część ponownie wyrabiamy i formujemy z niej kulkę. Kulki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. 
Kulki ciasta przekładamy na blat, delikatnie wałkujemy na placki średnicy 15-17 cm, przykrywamy.
Patelnię o średnicy co najmniej 18 cm smarujemy odrobiną oliwy. Gdy będzie już rozgrzana układamy na niej placek z ciasta i smażymy około 3 minut z każdej ze stron, pamiętając, żeby raz na jakiś czas obracać chlebki.



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Świetne chlebki, z przyjemnością sprawdzę przepisik i skosztuję takich chlebków.
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zrobiłam z podwójnej porcji, z jedyną różnicą, że smażyłam na suchej patelni. A i następnym razem dodałabym trochę mniej soli. Ogółem wyszły bardzo dobre. Dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weronika, bardzo się cieszę, że smakowały. Dziękuję za komentarz :-).

      Usuń