6/20/2014

Truskawkowy torcik bez pieczenia


Dziś na blogu proste ciasto, idealne na upały, bo jego przygotowanie nie wymaga użycia piekarnika. Torcik nie jest zbyt słodki, a przepis nie jest wcale skomplikowany. Jedyny minus to taki, że zanim będziemy mogli ukroić sobie  i delektować się kawałkiem torciku, musimy trochę potrzymać go w lodówce, żeby stężał. :-).

Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:

Konkurs Cook'd



Truskawkowy torcik bez pieczenia

Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm

Na spód:
  • 180 g ciastek pełnoziarnistych
  • 90 g roztopionego masła
  • 3 łyżeczki kakao
Masa grysikowa:
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 szklanki kaszy manny
Dodatkowo:
  • 400 g truskawki kaszubskiej
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej  



Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Gdy żelatyna się całkowicie rozpuści odstawiamy do ostygnięcia.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ciasteczka miksujemy, dodajemy kakao i masło i ponownie miksujemy. Wykładamy nimi dno tortownicy, lekko je uciskając, po czym wkładamy do lodówki.
W garnku gotujemy mleko z dodatkiem cukru i masła. Gdy będzie już gorące dodajemy ziarenka wanilii i kaszę mannę. Mleko doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając, a następnie zmniejszamy ogień i dalej gotujemy do momentu otrzymania gęstej kaszy. Kaszę lekko studzimy przez około 15 minut i jeszcze ciepłą wylewamy na ciasteczkowy spód. Masę wyrównujemy i w jeszcze ciepłą kaszę wtykamy  truskawki, tak aby połowa owocu wystawała ponad masę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2- 3 godziny.




Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Zachęcam ! Pracy przy bym mało i kalorii nie za wiele :)

      Usuń
  2. Wygląda cudnie, jestem pewna, że smakował wybornie :)

    OdpowiedzUsuń