6/26/2014

Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym ze świeżymi ziołami


Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na naszą ulubioną sałatkę ziemniaczaną. Pojawia się na naszym stole wraz z pojawieniem się na straganach młodych ziemniaków. Jest niezastąpiona jak dodatek do grillowanego mięsa. W przepisie podana jest wersja z wystudzonymi ziemniakami, ale równie smaczna będzie gdy sos wymieszamy z letnimi ziemniakami.
Jeśli przygotujesz to danie, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:

Konkurs Cook'd



 

Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym ze świeżymi ziołami

Składniki: 4 porcje
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 1 kg młodych małych ziemniaków
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 2 łodyżki oregano
  • 2 łodyżki majeranku
  • 2 łodyżki  tymianku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie płuczemy i gotujemy na parze w mundurkach przez około 20 minut. Czas gotowania zależy od gatunku i wielkości ziemniaków. Ugotowanie  ziemniaki odstawiamy do wystygnięcia.
Wszystkie zioła kroimy drobno. W misce mieszamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na pół. Mieszamy dokładnie z sosem.


Print Friendly and PDF

1 komentarz:

  1. Mniam pyszności!! Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas na smakołyki i rozdawajke z nagrodami!!

    OdpowiedzUsuń