6/21/2014

Masło czosnkowo-ziołowe


Sezon grillowy w pełni ! A jak grill, to wiadomo, że będzie grillowane pieczywo. Na naszym stole nie może więc też zabraknąć czegoś do posmarowania takiego chleba. Oto masło czosnkowo-ziołowe, oczywiście z dodatkiem świeżych ziół. Zawsze jest  hitem kulinarnym każdej imprezy !

 

Masło czosnkowo-ziołowe

Składniki:
  • 250 g masła z zawartością 82% tłuszczu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • 1 łyżeczka posiekanego szzcypiorku
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • sól gruboziarnista
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:
Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, tak aby miało temperaturę pokojową, łatwiej będzie je wtedy utrzeć.
Masło wkładamy do  wysokiej miski i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posiekane zioła. Wszystko dokładnie ucieramy.




Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Bez masełka grill nie istniałby chyba? Ja robię jeszcze wersję bez czosnku, dla tych co nie lubią :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj chyba by nie istniał :). Każda wersja jest boska !

      Usuń