4/19/2014

Wieprzowina smażona z brokułami


W przerwie pomiędzy wielkanocnymi daniami na chwile przeniosłam się do Chin, a to za przyczyną akcji zorganizowanej przez Darię pod tytułem Wspólne gotowanie z Formułą - Chiny. Oto pyszne, proste, aromatyczne i bardzo szybkie danie obiadowe inspirowane Grand Prix Chin.
Inspiracja Filozofia smaku.



Wieprzowina smażona z brokułami 

Składniki:
  • 1 brokuł podzielony na różyczki
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 drobno posiekana papryczka chili
  • 500 g wieprzowiny (u mnie schab)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1/4 szklanki bulionu
  • 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej do sosu
  • 1 łyżka cukru
  • makaron ryżowy lub chiński

Wykonanie:
Brokuły blanszujemy (zalewamy wrzątkiem) przez minutę, odcedzamy na sitku.
Mięso kroimy w centymetrowe plastry, a następnie w podłużne paski. Przyprawiamy  solą i pieprzem, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym  oleju, aż się przyrumieni. Dodajemy czosnek, imbir i papryczkę, smażymy 2 minuty. Na patelnię wrzucamy brokuły i smażymy przez 30 sekund. Bulion mieszamy z sosem sojowym, cukrem i 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej. Zalewamy nim mięso i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy troszkę bulionu.
Podajemy  makaronem lub ryżem.





Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Agatko , że też nie siedzę przy Twoim świątecznym stole ...musi być pysznie
    Wesołych świąt życzę kochana

    OdpowiedzUsuń
  2. Lucy, jak będziesz w pobliżu, zapraszam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pysznie wygląda to danie, akurat moje smaki.

    OdpowiedzUsuń