4/17/2014

Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami


Jak już pisałam poprzednio na blogu, w naszym domu uwielbiamy makaron ! No, może tylko małżonek troszkę się wyłamuje... Oczywiście większość przepisów się powtarza, ale raz na jakiś czas lubię urozmaicić makaronowe menu i wymyślić coś nowego. Tak też zrobiłam teraz, przy okazji degustowania nowego makaronu Malma. Robiłam już wcześniej pupleciki w sosie z pieczonych pomidorów, teraz przyszła więc pora na zmianę koloru sosu na biały, czyli sos śmietanowy z pulpecikami i bardzo zdrowymi brokułami.

Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami

Składniki:
  • 500 g schabu wieprzowego
  • 1/2 brokuła
  • 400 ml śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo start parmezan 
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti Malma
  • mąka do obtoczenia pulpecików
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso mielimy, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy, tak aby masa była klejąca. Z mięsa formujmy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Pulpeciki smażymy ze wszystkich stron do lekkiego zbrązowienia.
Do garnuszka wkładamy śmietanę i podgrzewamy ją na bardzo małym ogniu, żeby się nie zważyła Gdy będzie już letnia dodajemy do niej pulpeciki z sosem, który powstał w trakcie smażenia. Mięso dusimy około 15 minut, jeśli sos  będzie za gęsty możemy go troszkę rozrzedzić odrobiną wody. 
Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy ( zalewamy wrzątkiem na 20 sekund i odcedzamy). 
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
Brokuły wrzucamy do sosu śmietanowego, przyprawiamy, dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu, rozgnieciony ząbek czosnku i delikatnie mieszamy.
Spaghetti wykładamy na talerze, polewamy sosem z pulpecikami, posypujemy startym parmezanem i od razu serwujemy.



Print Friendly and PDF

1 komentarz: