4/09/2014

Babka cytrynowa z polewą czekoladową

ciasto-w-czekoladzie

 Wielkanocnych wypieków ciąg dalszy... Piekłam już babkę majonezową, więc dzisiaj kolej na bardzo prostą babkę, tym razem cytrynową. Moją udekorowałam polewą czekoladową, ale to już od Was zależy czym będziecie chcieli ją wykończyć. Doskonale będzie również smakować przyprószona tylko cukrem pudrem.


Babka cytrynowa z polewą czekoladową

Czas przygotowania: 70 minut
Proporcje na formę o średnicy 22 cm

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej 550
  • 20 dag rozpuszczonego masła
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka  domowego cukru waniliowego
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady
  • 2-3 łyżki masła


Wykonanie:
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia i dodajemy rozpuszczone masło cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy około 45-50 minut. Gdyby ciasto od góry zbyt szybko zaczęło brązowieć, można je przykryć folia aluminiową.
Na parze w garnuszku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy i dekorujemy polewa czekoladową.


Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

Print Friendly and PDF

1 komentarz: