3/22/2014

Sałatka coleslaw


Na blogu zrobi się bardziej wiosennie, odchudzę troszkę kuchnię, bo i mnie się to przyda :)
Sałatka colesław, czyli jedna z najprostszych surówek z kapusty. Jej nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego, natomiast historia sięga prawdopodobnie czasów Starożytnego Rzymu. Wersje tej sałatki są różne, w zależności od kraju dodaje się  do niej też jabłko lub ananasa. Moja wersja jest najprostsza, najbardziej klasyczna, czyli kapusta i marchew. 




 Sałatka coleslaw

Składniki:
2 szklanki poszatkowanej białej kapusty
1 szklanka startej w julienne marchewki
1/2 cebuli pokrojonej w drobne piórka
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu typu greckiego
2 łyżeczki musztardy francuskiej Dijon
sok z cytryny
sól
pieprz



Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę, dwie do zmacerowania.



Print Friendly and PDF

5 komentarzy:

  1. bardzo lubię to sałatkę, idealna do niedzielnego obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna surówka.Coleslaw a nie colesław.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widzę net jest podzielony, na tych co przez "l" i na tych co przez "ł" :-), ale skoro to nie jest polskie słowo, to powinno być przez "l". Poprawiam !

      Usuń
  3. Kto jej nie lubi ? Robię często, ale mistrzynią jest moja siostra - jej wychodzi najpyszniejsza !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, a co dodaje Twoja siostra ? Podzielisz się ? :)

      Usuń