3/19/2014

Risotto z kurczakiem


Lubię risotto ! Niezależnie od tego z jakich składników zostało wykonane zawsze mi smakuje. Czasami jako dodatek wystarczą 2 główne składniki, innym razem można się bardziej rozwinąć, bo tak na prawdę ryż kocha wszystkie dodatki. Nie może tylko zabraknąć bazy, czyli dobrego bulionu i/lub białego wytrawnego wina, masła i świeżo starego parmezanu. Dziś proste risotto z tym co akurat miałam pod ręką, czuli kurczakiem i marchewką.

Risotto z kurczakiem

Składniki:
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • ok. 2,5 szklanek bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty bulionowej)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
Pierś myjemy i kroimy w drobne paseczki, oprószamy sola i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso się lekko przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną w drobne piórka i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Mięso z warzywami chwilę smażymy, po czym dodajemy ryż i smażymy wszystko razem prze 2 minuty. W razie potrzeby trzeba dodać odrobinę oleju, gdyż ryż powinien być cały obtoczony w tłuszczu. Teraz partiami po jednej łyżce wazowej dodajemy bulion . Gdy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną jego porcję, przyprawiamy.
Jeśli uznamy, że ryż już jest wystarczająco miękki, powinien być al dente i zdecydowanie wilgotny, zdejmujemy go z ognia, dodajemy masło i parmezan, szybko mieszamy i od razu podajemy.



Print Friendly and PDF

2 komentarze: