3/30/2014

Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek


W tym tygodniu z cyklu Wypiekanie na śniadanie pieczemy prowansalski przysmak, czyli płaski chlebek z farszem z cebuli, anchois i oliwek. Tym razem takie cudo wybrała dla nas Małgosia, a przepis pochodzi z "Księgi smaków Prowansji" Diane Holuigue.
Szczerze powiedziawszy przeraziła mnie trochę ta ilość cebuli, ale skoro tak każą to trzeba wykonać i nie marudzić :-). Cebula dusiła się bardzo długo, prawie półtorej godziny. Efekt przerósł moje oczekiwanie, połączenie słonych filecików anchois z lekko słodka cebulę rewelacyjne !




Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek

Składniki
Na ciasto:
  • 250 ml wody
  • 45 g świeżych drożdży
  • 410 g maki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek EV
  • szczypta soli
Farsz:
  • 1,5 kg cebuli pokrojonej w piórka
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 3 - 4 gałązki świeżego tymianku
  • sól
  • 20 filecików anchois
  • 18 czarnych oliwek


Wykonanie:
Wodę wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiany mikserem przez 15 sekund. Dolewamy oliwę, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy, aż powstanie gładka masa. Przenosimy na blat, dokładnie wyrabiamy i formujemy w kulę. Przekładamy do natłuszczonej miski, malujemy z góry oliwą i przykrywamy. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 80 ml oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy tymianek i zmniejszamy ogień, dusimy cebulę przez około 60 minut, raz na jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę o wymiarach 30 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim rozwałkowane ciasto o wymiarach 25 x 35 cm. Cebulę lekko solimy i równomiernie rozkładamy na cieście. Następnie tworząc kratkę układamy na niej fileciki anchois i oliwki. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto pieczemy 20 minut, aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione.
Podajemy pokrojone w kwadraty, tuż po wyjęciu z pieca, lub gdy lekko przestygnie.


Razem ze mną piekli:
Iwona z  Ivka w kuchni
Iza ze Smacznej pyzy
Marzena z Zacisza kuchennego
Małgosia ze Smaków Alzacji
Dobrawka z Bona apetita
Kasia z Baby do garów


Print Friendly and PDF

13 komentarzy:

  1. Mmmm... doskonałe połączenie smaków. Prezentuje się znakomice! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie smaków nieco zaskakujące, ale rewelacyjne !

      Usuń
  2. Uwielbiam! Pissaladiere to esencja Prowansji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Agatko, bardzo apetyczny chlebek:-) Dzięki za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)

      Usuń
  4. Kolejne apetyczne spotkanie za nami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie i pożywnie, dziekuje za wspólny czas i do nastepnego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aj aj..jaki piękny! :) dzięki za wspólne Wypiekanie Agata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, Tobie również dziękuję i do następnego :-)

      Usuń
  7. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń