Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek
W tym tygodniu z cyklu Wypiekanie na śniadanie pieczemy prowansalski przysmak, czyli płaski chlebek z farszem z cebuli, anchois i oliwek. Tym razem takie cudo wybrała dla nas Małgosia, a przepis pochodzi z "Księgi smaków Prowansji" Diane Holuigue.
Szczerze powiedziawszy przeraziła mnie trochę ta ilość cebuli, ale skoro tak każą to trzeba wykonać i nie marudzić :-). Cebula dusiła się bardzo długo, prawie półtorej godziny. Efekt przerósł moje oczekiwanie, połączenie słonych filecików anchois z lekko słodka cebulę rewelacyjne !
Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek
Składniki
Na ciasto:
- 250 ml wody
 - 45 g świeżych drożdży
 - 410 g maki pszennej
 - 2 łyżki oliwy z oliwek EV
 - szczypta soli
 
Farsz:
- 1,5 kg cebuli pokrojonej w piórka
 - 80 ml oliwy z oliwek
 - 3 - 4 gałązki świeżego tymianku
 - sól
 - 20 filecików anchois
 - 18 czarnych oliwek
 
Wykonanie:
Wodę wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiany mikserem przez 15 sekund. Dolewamy oliwę, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy, aż powstanie gładka masa. Przenosimy na blat, dokładnie wyrabiamy i formujemy w kulę. Przekładamy do natłuszczonej miski, malujemy z góry oliwą i przykrywamy. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 80 ml oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy tymianek i zmniejszamy ogień, dusimy cebulę przez około 60 minut, raz na jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę o wymiarach 30 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim rozwałkowane ciasto o wymiarach 25 x 35 cm. Cebulę lekko solimy i równomiernie rozkładamy na cieście. Następnie tworząc kratkę układamy na niej fileciki anchois i oliwki. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto pieczemy 20 minut, aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione.
Podajemy pokrojone w kwadraty, tuż po wyjęciu z pieca, lub gdy lekko przestygnie.
Razem ze mną piekli:
Justyna z Gotowanie i pieczenie
Paweł z Marder & Marder manufacture
Dorota z Mojego małego czarowania
Iwona z  Ivka w kuchni
Kinga z Małych kulinariów
Iza ze Smacznej pyzy
Marzena z Zacisza kuchennego
Monika z Niezapomnianych smaków
Paulina z Buszującej w kuchni
Małgosia ze Smaków Alzacji
Dobrawka z Bona apetita
Kasia z Baby do garów
Mmmm... doskonałe połączenie smaków. Prezentuje się znakomice! ;)
OdpowiedzUsuńPołączenie smaków nieco zaskakujące, ale rewelacyjne !
UsuńUwielbiam! Pissaladiere to esencja Prowansji :)
OdpowiedzUsuńOd wczoraj też uwielbiam :-)
UsuńAgatko, bardzo apetyczny chlebek:-) Dzięki za wspólny czas:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)
UsuńKolejne apetyczne spotkanie za nami :)
OdpowiedzUsuńIwonko, dokładnie tak :-)
UsuńPysznie i pożywnie, dziekuje za wspólny czas i do nastepnego.
OdpowiedzUsuńDzięki Dorotko !
UsuńAj aj..jaki piękny! :) dzięki za wspólne Wypiekanie Agata :)
OdpowiedzUsuńMonika, Tobie również dziękuję i do następnego :-)
Usuń