2/07/2014

Pasta z tuńczykiem

pasta-na-bulce

Ostatnio naszło mnie na robienie past. To fajny i prosty sposób na to, żeby nasze kanapki lub kanapki naszych dzieci nie były nudne. Wiadomo, że najczęściej jadamy je z żółtym serem lub wędliną, ale czasami niewielkim nakładem pracy możemy sobie je fajnie urozmaicić.
Była już na blogu pasta łososiowa i pasta twarożkowa z makrelą, teraz pora na kolejną z ulubionym przeze mnie tuńczykiem. Ta pasta będzie też doskonałym dodatkiem do karnawałowych przekąsek, typu tartinki czy kanapeczki na jeden kęs.

Pasta z tuńczykiem

Składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
200 g białego sera
1 duża łyżka majonezu
2 jajka na twardo
1 łyżka posiekanych kaparów 
sól
pieprz
parę kropel soku z cytryny


Wykonanie:
Biały ser i jajka kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy całą zawartość puszki z tuńczykiem (oleju nie odcedzamy) i majonez. Przyprawiamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy posiekane kapary i całość mieszamy.


Print Friendly and PDF

10 komentarzy:

  1. Gatito, ja jestem fanką wszelkich past, więc zapewne skorzystam z Twojego pomysłu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ryby i wszystko, co choć rybą pachnie :-)) Robiłam podobną pastę, ale bez kaparów, więc chyba zmodyfikuję ciut mój przepis.

    Może weźmiesz udział w moim blogowym konkursie. Wszystko o znajdziesz tutaj: http://limonkowy.blogspot.com/2014/01/gotuj-z-limonkowym-konkurs.html
    Będzie mi bardzo miło :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ładnie podana :] barrdzo lubię wszelakie pasty do chleba, a już w szczególności te rybne :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię rybne, zastanawiam się co by tu jeszcze wymodzić... ? :-) Może masz jakiś pomysł ?

      Usuń
  4. swoje wiem- te składniki gwarantują sukces tej paście !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Można zmienić majonez na jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń