2/17/2014

Pączki serowe

okragle-paczki na-talerzu

W tym roku Karnawał nas rozpieszcza ! Do Tłustego czwartku jeszcze 10 dni, pora więc przetestować kolejny pączkowy przepis. Były już na blogu tradycyjne małe pączki drożdżowe. Tym razem będą to pączki przygotowane na bazie białego sera.  Pączki robi się bardzo szybko, ciasto nie wymaga wyrastania, bo nie zawiera drożdży. Usmażone pączki są puchate w środku i bardzo delikatne.

Pączki serowe

Składniki:

  • 250 g białego sera półtłustego
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki spirytusu lub octu
  • 125 ml kwaśniej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia, smażyłam na 2 kostkach smalcu
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:
Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto. 
Następnie ciasto należny rozwałkować na oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 - 1,5 cm. Przy użyciu kieliszka wykrawamy  kółeczka.
W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Najlepiej robić to powoli i na małym ogniu. Gdy już będzie wystarczająco gorący wkładamy pączki i smażymy do uzyskania złotego koloru.
Usmażone pączki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami kuchennymi, gdy papier wchłonie tłuszcz przekładamy je na suchy talerz i posypujemy cukrem pudrem.



Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. to chyba pierwsze paczusie jakie robilam za mlodu.... bardzo smakowite :) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne i proste, będę smażyła w niedzielę :-)
    A u mnie bardzo podobne, ale jeszcze łatwiejsze w 'obsłudze' z serkiem homogenizowanym.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, łatwiejsze, nie trzeba mielić :) Chyba zajrzę do Ciebie !

      Usuń
  3. Ale ładne okrągłe wyszły :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń