2/03/2014

Ciasto marchewkowe z polewą


Ciasto marchewkowe już jakiś czas temu podbiło nasze serca, choć nie powiem,  pierwszy raz piekłam je z małą  niepewnością... marchewka i ciasto ? Dzisiaj prezentuję ciasto marchewkowe w wersji bogatszej, czyli przekładane krem. Tutaj kolejne zaskoczenie: śmietankowy słony serek jako masa do ciasta ? Nic bardziej mylnego, okazało się, że lekko słonawy serek śmietankowy doskonale komponuje się z ciastem.
Jeśli do tej pory nie próbowaliście jeszcze marchewkowego ciasta, serdecznie zachęcam do upieczenia. Moim zdaniem to jedno z najlepszych ciast !
Inspirowałam się przepisem z bloga Kwestia smaku, ale lekko go zmodyfikowałam.

Ciasto marchewkowe z polewą

Składniki:
Ciasto
200 g mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100 g trzcinowego cukru
75 g cukru zwykłego
150 g startej drobno marchewki
150 g ananasa
150 ml oleju rzepakowego
50 g wiórków koksowych
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki mielonych goździków

Polewa
100 g serka śmietankowego
30 g masła
50 g cukru pudru


Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dolewamy powoli olej cały czas miksując, a następnie startą marchewkę, wiórki kokosowe i przyprawy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy do ciasta i miksujemy. Na koniec wrzucamy pokrojony w kostkę ananas, dokładnie mieszamy. 
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, ciasto wlewamy do małej foremki keksowej i pieczemy około 60-70 minut. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
Ciasto studzimy na kratce.
W międzyczasie możemy przygotować polewę. Cukier puder ucieramy z masłem na puszystą masę, potem dodajemy serek i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Gdy ciasto już całkowicie wystygnie kroimy je wzdłuż na pół. Dół ciasta smarujemy połową polewy i przykrywamy ciastem, lekko dociskając. Drugą częścią polewy smarujemy wierzch ciasta.


Print Friendly and PDF

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam marchewkowe ciacha! :) musze zrobic!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię marchewkowce, Twój wygląda niezwykle kusząco (wersja z takim kremem to zdecydowanie moja ulubiona :)).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej pory robiłam bez kremu i to był mój błąd ;)

      Usuń
  3. Robiłam to ciasto już 2 razy, jest pyyyszne:) bede je robiła czesciej, dziekuje za przepis:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo się cieszę :) I smacznego :-)

      Usuń