Bułeczki owsiane na zakwasie


Te bułki są obłędne! Wiecie przecież, że domowe wypieki są najlepsze na świecie. Bułeczki owsiane na zakwasie wymagają nieco czasu i pracy, ale nic to, naprawdę warto.
Przepis troszeczkę zmieniłam, go  w oryginale był zakwas pszenny, którego nie miałam , więc dodałam do ciasta  zakwas żytni. Do zaczynu nie dodałam drożdży, tylko podwójną ilość zakwasu. 
Bułeczki faktycznie są mięciutkie i puszyste w środku, a skórka jest chrupiąca. Na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na naszym stole ! 



Bułeczki owsiane na zakawasie

Składniki:
Zaczyn
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 150 g mąki
  • 150 ml wody

Ciasto właściwe
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 3 szklanki mąki
  • 12 g  świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
  • mleko do smarowania bułek
  • płatki owsiane
 
Inspiracja


Wykonanie:
W wieczór poprzedzający pieczenie w misce mieszamy składniki zaczynu. Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Następnego dnia płatki owsiane zalewamy 1 szklanką mleka i gotujemy na malutkim ogniu, aż płatki całkowicie wchłoną mleko, odstawiamy do wystygnięcia. 
Do miski wlewamy pozostałą szklankę mleka, zaczyn, dodajemy pokruszone drożdże, owsiankę i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto musimy odgazować, po czym dzielimy je na 11 części i formujemy bułeczki. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Delikatnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi.
Pieczemy  ok. 20 minut, po czym studzimy na kratce.
 







Komentarze

  1. Mimo Twoich obaw wygladają rewelacyjnie, dziękuje że pokusiłaś sie z nami bawić.Do następnego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne masz te bułeczki, dziękuję za wspólne pieczenie, jak zwykle było fajnie i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygladają..Moje bułeczki też na zakwasie żytnim..dzięki za wspólne pieczenie i do następnego..

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabawa wspaniała :) dziękuję, że z nami byłaś! Poprosze tylko o dopisanie wszystkich linków osób które z nami piekły:) taka jest zasada..możesz podejrzeć u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie równiutkie wyszły! Moje - każda inna. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak zawsze u Ciebie pieczywko pierwsza klasa :) dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziewczynki, bardzo dziękuję za wspólną zabawę ! Do następnego spotkania, które już wkrótce :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *