11/09/2013

Muffiny gruszkowe z czekoladą


Korzystając z ostatnich chwil gruszkowego sezonu postanowiłam upiec muffinki. Inspirowałam się przepisem na muffinki z gruszką z Moich wypieków, ale troszkę go zmieniłam. Gruszkowe muffinki robi się bardzo szybko, są wilgotne w środku, a połączenie świeżego imbiru, gruszki i gorzkiej czekolady bardzo smakowite.

Muffiny gruszkowe z czekoladą

Składniki na 14 sztuk:
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 cm świeżego imbiru
140 ml śmietany
125 ml oleju
2 jajka
300 g gruszek
50 g gorzkiej czekolady





Wykonanie:
W jednym naczyniu mieszamy mąkę, proszek i cukier. W drugim łączymy starty świeży imbir, śmietanę, olej, i jajka.
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą, dodajemy do nich gruszki i pokrojoną w kawałeczki czekoladę, krótko mieszamy do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości foremki i pieczemy około 20-25 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.



Print Friendly and PDF

3 komentarze: