11/21/2013

Domowe lody gruszkowe


Wprawdzie upały już się dawno skończyły, ale kto powiedział, że na jesieni nie może przyjść nam ochota na lody ? Mnie właśnie przyszła ;) i postanowiłam wykorzystać do ich produkcji gruszki, moje ulubione jesienne owoce. Im bardziej dojrzałe owoce, tym bardziej aromatyczne wyjdą nam lody. Następnym razem zrobię jej  z dodatkiem przypraw, może kardamonu, cynamonu lub mielonych goździków... ?


Domowe lody gruszkowe

Składniki:
3 żółtka
200 ml mleka
200 ml śmietanki 36%
120 g cukru
350 g gruszek + 2 łyżki cukru

Wykonanie:
Ważnie przy robieniu lodów: wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone !

Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż  puszczą sok, wtedy zwiększamy ogień i gotujemy do miękkości owoców, około 15-20 minut.
Owoce odstawiamy do wystygnięcia, a następnie je  przecieramy przez sitko lub blendujemy i chowamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z  cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy.
Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową, a następnie z gruszkami.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin miskę z maszynki do lodów. Włączamy ją i powoli wlewamy do niej masę lodową. Maszynka powinna pracować około godziny, następnie lody przekładamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy przez 3-4 godziny.



Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. Domowe lody to musi być coś ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj takie lody to ja bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy takie lody można zrobić również bez maszyny do lodów? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście ! W takim wypadku raz na 30 -45 minut trzeba wyjąć lody z lodówki i zmiksować. Czynność tę należny powtórzyć 4-5 razy.

      Usuń