10/04/2013

Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie


Kolejne wspólne, tym razem wrześniowe pieczenie za nami ! Z radością obserwuję, że rośniemy w siłę :-). Za każdym razem jest nas coraz więcej ! 
Kolejne wyzwanie dla nas to tym razem chleb oliwkowy i focaccia. Przygotowała je dla nas Wisła z bloga Zapach chleba na zaproszenie Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. Chleb wyszedł bardzo smaczny, ładnie wyrósł, w środku powstały piękne dziurki. Focaccia została skonsumowana cała tuż po wyjęciu z piekarnika. Ten fakt chyba mówi sam za siebie :)
Dziękuję wszystki piekarkom za wspólne wrześniowe pieczenie ! I czekam na kolejne :-).
Listę wszystkich blogerek, które piekły  z nami znajdziecie poniżej przepisu.



Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie

(wg. J. Hamelmana)
Składniki na 2 małe chleby:

Zaczyn płynny
30 g aktywnego zakwasu pszennego
150 g mąki pszennej chlebowej 650
180 g wody

Ciasto chlebowe
360 g płynnego zaczynu
360 g letniej wody
90 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
630 g mąki pszennej chlebowej 650
2 łyżeczki soli
200 g czarnych oliwek osuszonych, przekrojonych na pół

Wykonanie:
Wszystkie składniki płynnego zaczynu mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin.
Po tym czasie łączymy płynny zakwas z pozostałymi składnikami chleba, oprócz oliwek.
Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na 1-wszym biegu i kolejne 3 minuty na 2-gim biegu. Dodajemy oliwki i wyrabiamy ręcznie.
Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W tym czasie powinnyśmy je dwukrotnie odgazować.
Ciasto dzielimy na dwa małe bochenki. Ja uformowałam jeden bochenek o wadze 1100 g, a  z reszty zrobiłam focaccię. Bochenek włożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Bochenek powinien wyrastać w lodówce 12-18 godzin, ewentualnie można go zostawić do wyrastania na blacie na 3 godziny.
Chleb układamy na rozgrzanym kamieniu lub blaszce w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Pieczemy go przez około 30- 35 minut. Pierwsze 15 minut pieczemy z parą, a następnie bez pary, zmniejszając temperaturę do 220 stopni.
Chleb studzimy na kratce.


Poniżej lista piekarek:

Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/
Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/
Ania http://bajkorada.blogspot.com/
Ania http://jswm.blogspot.com/
Ania http://everydayflavours.blogspot.com/
Ania www.krzywakromeczka.blogspot.com
Ania http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/
Anita http://atinabc.blox.pl/html
Anna  ŻYCIE OD KUCHNI <http://ankawell.blogspot.com/>
Aga http://wsezonie.blogspot.com/
Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/
Bożenka http://www.smakowekubki.com/
Chantel http://przykubkukawy.blox.pl/html
Dorota http://ugotujmyto.pl/
Dorota http://dosismakolyki.blogspot.com/
Ela J-ak* http://sobotaprzygarzch.blogspot.com/
*Ewelina *http://table-table.blogspot.com<http://table-table.blogspot.com
Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/
Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/html
Karolina : http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/
Kaś http://bakeandtaste.blogspot.com/
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/
Małgosia http://akacjowyblog.blogspot.com/
Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Olga  waniliowachmurka.com
Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/
Sara http://www.pieczarkamysia.pl/
Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/
Wiewióra http://kuchennewojowanie.blogspot.com/
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/


Print Friendly and PDF

31 komentarzy:

  1. Dzieki za wspolne pieczenie :) Sliczny wypiek

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebus i focaccia wyszly urodziwe! Czarne oliwki daja taki sliczny kontrast :) Dzieki i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczny!!! do zobaczenia na kolejnym wspólnym pieczeniu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ładny bochenek i ładna jesienna aranżacja
    I ja dziękuję za wspólny czas przy piekarnikach

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne wypieki :) Do następnego wypieku...:)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspanialy chlebek. Z tymi czarnymi oliwkami wyglada uroczo :)

    Dziekuje za wspolne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka piękna scenografia w otoczeniu tego chlebka !
    A jak smakuje chleb wiem !!! Piekłam z Wami Piekarkami.
    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślicznie wygląda ten chlebek w postaci foremkowej:) ..... dziękuję za wspólne pieczenie:) pozdrawiam ciepło Jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały chlebuś :) pięknie wyrośnięty,
    dziękuje za wspólne pieczenie i super zabawę.

    Do następnego pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chleb wyszedł pięknie , a jesienna aranżacja zdjęć bardzo mi się podoba :) pozdrawiam serdecznie Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne wypieki!
    Foremkowy chlebek bardzo mi się podoba.
    Dziękuję za Twój udział w naszej piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne wypieki!
    Foremkowy chlebek bardzo mi się podoba.
    Dziękuję za Twój udział w naszej piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie Ci wyrósł :))
    Nie robiłam focacci, ale muszę ją poczynić, skoro tak zachwalacie ;))
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  14. pysznie Ci wyszły :) już myślałam że też nie zdążyłaś zrobić zdjęć focacci :) dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Oba wypieki wyszły cudne:-) Dziękuję za ten wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Niemal uniwersalny przepis, u jednej bagietki, u innych bochenki orągłe, podłużne, focaccie, a tu chleb z formy i też wspaniały, gratuluję.Pozdrawiam, dziekuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie wygląda.
    Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie wygląda. Te oliwki na wierzchu dodają mu jeszcze uroku.

    OdpowiedzUsuń
  19. cudnie Ci się upiekł! dziękuję za wspólne doświadczenie i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Taki z formy tez świetnie wygląda. Bardzo apetyczny. I focaccia też pieknie wyszła. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudowne wypieki.Fajny klimat zdjęć. Dziękuję bardzo za wspólne pieczenie i do następnego:) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajnie wygląda ten chlebek "nastroszony" oliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  23. muszę spróbwoać go też w wersji z czarnymi oliwkami
    dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Dzięki za wspólne pieczenie było super i ja także czekam na następne spotkanie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Cudowny wypiek! Dziękuję za ten wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  26. Dziękuję za wspólne pieczenie. Do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Kochane Piekareczki, bardzo dziękuję za komentarze :-) I już się nie mogę doczekać następnego wspólnego pieczenia ! Ciekawe co będzie tym razem... ?

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo mi się podoba ten chleb w jesiennej aranżacji:))
    Zapach chleba i kolorowe liście za oknem to jedna z moich ulubionych chwil w kuchni:)
    A kiedy do tego pieczenie odbywa się w tak imponującym gronie to...sama wiesz!:)
    Do następnego!

    OdpowiedzUsuń