8/08/2013

Domowe lody porzeczkowe


Upały nas nie chcą opuszczać, więc musimy się chłodzić od środka :-). Dlatego dzisiaj  kolejna odsłona lodów, tym razem o smaku porzeczkowym. Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że nie ma to jak lody własnej roboty ! Moja maszynka do lodów już się całkiem zamortyzowała ! A  przede mną kolejne wyzwania :-)


Domowe lody porzeczkowe
Składniki:
  • 3 żółtka jaj
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 70 g cukru
  • 50 g domowego cukru waniliowego

  • 450 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !

Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Porzeczki rozgniatamy widelcem, zasypujemy cukrem, mieszamy i wkładamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
Następnie masę żółtkową, kremówkę i porzeczki mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy  w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz