7/31/2013

Domowe lody kawowe z rodzynkami



Zasmakowały nam domowe lody. Tym razem zrobiłam lody kawowe z dodatkiem moczonych w alkoholu rodzynek. Zdecydowanie najbardziej nam pasują lody na bazie żółtek.
Następne w kolejce, już się kręcą i mrożą w maszynce... malinowe love :-)

Domowe lody kawowe z rodzynkami

Składniki:
3 żółtka jaj
200 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
70 g cukru
50 g domowego cukru waniliowego
70 ml mocnego naparu kawowego (u mnie 3 łyżki kawy rozpuszczalnej)
2 łyżki rodzynek
30 ml alkoholu ( rumu, wódki, whisky)
Dodatkowo 20 ml naparu kawowego ( 1 łyżka kawy rozpuszczalnej) do polania lodów

Wykonanie:
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !

Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy a potem chłodzimy w lodówce.
Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno, .
Następnie masę żółtkową, kremówkę, rodzynki i przestudzoną kawę mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Po przełożeniu ich do plastikowego pojemnika polewamy lody 20 ml naparu i delikatnie mieszamy tworząc esy floresy. 
Następnie mrozimy  w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.




Print Friendly and PDF

3 komentarze: