6/26/2013

Młode ziemniaczki w rozmarynie


Proste i nie wymagające zachodu danie ! Czosnek, oliwa i rozmaryn... idealny tercet dla ziemniaków. Z reguły podaję je z sosem jogurtowo-ziołowym lub z tzatzikami.
Przepis zaczerpnięty ze strony www.cincin.cc.

Młode ziemniaczki w rozmarynie
Składniki:
  • 1 kg młodych małych ziemniaczków
  • 1 główka czosnku
  • oliwa z oliwek EV
  • sól morska gruba
  • rozmaryn
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i kroimy na pół wzdłuż. Wrzucamy na patelnię, podlewamy oliwą, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach, sól i rozmaryn.
Najpierw ziemniaki lekko podsmażamy przez około 5 minut, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 15-20 minut,  mieszając co jakiś czas. czas duszenia zależy od wielkości ziemniaków.


Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. pyszne sa, własnie dzisiaj na obiad zrobiłam takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najładniejsze ziemniaki, jakie widziałam :) Wyglądają smakowicie, nawet dla kogoś kto nie przepada za tymi warzywami.
    Tymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo Ci dziękuję za życzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie chcę porcji, ja poproszę wszystkie :) Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ło boszeeee... nie wiem jak usunąć wpis na cook'd x 5 :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przejmuj się, Cook'd da sobie radę :).
      Dzięki za dodanie zdjęcia :-).

      Usuń