5/27/2013

Muffiny z rabarbarem


I znowu będzie rabarbar w roli głównej ! Przepis wypatrzyłam na blogu Mała cukierenka. Babeczki są przepyszne, wilgotne, słodko-kwaskowe...

Muffiny z rabarbarem

Składniki na 12 sztuk:
1 szklanka  mąki pszennej razowej
3/4 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 1/4 szklanki drobno pokrojonego rabarbaru


Wykonanie:
W jednej misce mieszamy mąki i przyprawy, oprócz aromatu . W drugiej misce mieszamy cukier, jajko, jogurt, olej i aromat. Następnie łączymy wszystkie składniki razem i krótko mieszamy łyżką. Dodajemy rabarbar i jeszcze raz mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do silikonowej formy na muffiny lub do papilotków papierowych.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut, z włączonym termoobiegiem.


Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Życie jest takie niesprawiedliwe! Kurczę!

    Godzinami próbuję upiec coś smacznego - nie wychodzi, a już żeby jeszcze ładne było to już niewykonalne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orcia, zachęcam Cie do wypróbowania tego przepisu, jest prosty, musi się udać :-) Trzymam kciuki i pochwal się !

      Usuń
  2. I bardzo apetycznie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I co ważne, robią się szybciutko :-)

      Usuń
  3. mniam
    i jeszcze razowe o.o
    Pozdrawiam Cię i dziękuję za kolejną! propozycję do akcji rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Jeszcze coś mam w zanadrzu !

      Usuń