5/06/2013

Grillowane bakłażany z fetą


Grillowane bakłażany to prosta i szybka do przygotowania przekąska. Szczególnie, gdy za oknem cieplutko i ne mamy ochoty na ciężkie dania.

Grillowane bakłażany z fetą
Składniki:
1 bakłażan
10 dag fety
1 pomidor
oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz
suszone oregano, bazylia

Wykonanie:
Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową, elektrycznego grilla lub zwykłego, co kto ma po ręką :-). Bakłażana smarujemy oliwą z tej strony (najwygodniej będzie pędzelkiem), którą będzie smażony. Smażymy go 2-3 minuty na dość mocnym ogniu. Teraz smarujemy oliwą wierzch warzywa i przekładamy na drugą stronę, smażymy. Przyprawiamy solą i ziołami. Znowu odwracamy, chwlię smażymy i jeszcze raz odwracamy.
Pamiętajmy o każdorazowym smarowaniu bakłażana oliwą przy obracaniu, żeby się nie przypalił, ale nie smarujmy go zbyt obficie, bakłażan niestety wchłania każdą ilość tłuszczu...
Gdy bakłażan już jest miękki kładziemy na niego fetę i pokrojonego w plastry pomidora.
Smacznego :-)



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Bardzo mi odpowiada taka przystawka:-) Pyszna i zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bakłażan to moje ulubione warzywko !

      Usuń