4/23/2013

Wiosenna galaretka z kurczakiem


Oto i dalszy ciąg odchudzania naszych dań ! Tym razem lekka i posiadająca małą ilość kalorii pierś z kurczaka w galaretce.

Wiosenna galaretka z kurczakiem

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
3 listki laurowe
10 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
2 litry wody
żelatyna w proszku (ilość jest uzależniona od ilości wywaru jaka nam zostanie i od  proporcji jakie są podane przez producenta na opakowaniu)
sól, pieprz
3 jajka ugotowane na twardo
sok z cytryny

Wykonanie:
Warzywa obieramy, wkładamy do garnka razem z piersią i przyprawami. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Wywar odcedzamy i dokładnie mierzymy ile  go mamy (u mnie zostajwe około 1.5 litra). Dodajemy odpowiednią ilość żelatyny i dokładnie mieszamy.
W międzyczasie pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki, a marchewkę w plasterki. Jajka możemy pokroić w plastry lub  w ósemki. 
Wybieramy naczynia, w których będzie tężeć galaretka, Mogą to być salaterki lub szklanki. Ja swego czasu kupiłam takie fajne foremki z przykrywkami. Wspaniale zdają egzamin !
Po kolei układamy marchewkę, mięso, jajka, potem następna warstwa.
Doprawiamy wywar solą i pieprzem. Delikatnie  wlewamy wywar do salaterek i odstawiamy do stężenia.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Jejku, Agatko, ale pędzisz, ja jeszcze w gulaszu jestem. Strasznie dużo zaległości kulinarnych mam. Galaretkę z kurczaka lubię bardzo, ale ja dodaję jeszcze kilka zielonych groszków na porcję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewcia, ja też dodaję, ale mąż wyjadł mi cały groszek konserwowy ;-( i musiałam zrobić bez...

    OdpowiedzUsuń