4/04/2013

Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine



Choć brzmi skomplikowanie, to jest w sumie prosty przepis na smaczne danie lub przystawkę, które może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r.

Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine

Składniki na ciasto:
250-260 g maki
125 g masła
1 jajo
1/3 szklanki śmietany 18%
szczypta soli

Składniki na farsz:
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki śmietany 18%
100 g startego żółtego sera
3 jaja
125 g wędzonego chudego boczku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Wykonanie:
Składniki na ciasto powinny być wyjęte z lodówki dopiero tuż przed zagniataniem ciasta. Kruche ciasto lubi zimno :-).
Składniki ciasta wrzucamy do malaksera lub robota i w 1 minutę mamy piękne kruche ciasto. Jeśli nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota, ciasto zagniatamy w miarę szybko  w misce. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Natłuszczamy formę do tarty (22-24 cm), wyklejamy ciastem, ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy do lekkiego zbrązowienia ciasta.
W międzyczasie w misce mieszamy wszystkie składniki na farsz, oprócz boczku. Boczek układamy na podpieczonym cieście, na to wylewamy farsz.
Pieczemy ok. 45-50 minut.


Print Friendly and PDF

1 komentarz: