4/24/2013

Domowy hamburger



To nasza rodzinna wariacja na temat hamburgera :-)
Tak na prawdę kolejność układania składników jest sprawą osobistą i każdy może układać swoje według gustu i smaku  :-). Następnym razem pokuszę się o upieczenie bułek !

Domowy hamburger

Składniki:
30 dag kg łopatki wieprzowej
4 plastry żółtego sera
pomidor
czerwona cebula
2 ogórki konserwowe
liście sałaty lodowej
4 bułki do hamburgerów
sól, pieprz
majonez
ketchup
musztarda

Wykonanie:
Mięso mielimy, dodajemy nieco zimnej wody, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
W międzyczasie kroimy warzywa.
Rozgrzewamy patelnię grillową lub elektrycznego grilla. Z mielonego formujemy 4 płaskie hamburgery. Wygodnie jest natłuścić sobie ręce olejem, mięso nie będzie się wtedy kleiło do rąk.
Przy pomocy pędzelka smarujemy patelnię olejem i smażymy hamburgery z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Bułki kroimy na pół i kładziemy na patelni, czekamy aż się też lekko przyrumienią.
Na połówkę bułki kładziemy plaster żółtego sera, hamburgera, nakładamy majonez, musztardę i ketchup, dalej dajemy plaster pomidora, cebulę i plastry ogórka, przykrywamy pokrojoną w paski sałatą i druga połową bułki.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Bardzo podobnie kombinuję:)
    Agatka nie chciała byś wyłączyć weryfikacji przy komentarzach?, to sie tak niewygodnie wpisuje.

    OdpowiedzUsuń