4/08/2013

Chleb lniany na zakwasie


Przepis na ten chleb wypatrzyłam u Liski. Troszkę zmodyfikowałam jej przepis, dodając jeszcze otręby. Oto co mi wyszło !

Chleb lniany na zakwasie

Składniki zaczynu:
360 g mąki żytniej razowej
290 ml wody
5 łyżek zakwasu

Składniki namoczka:
80 g nasion lnu
70 g otrębów żytnich
woda

Składniki ciasta chlebowego
180 g mąki żytniej 720
360 mąki chlebowej
200 g wody
2 i 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Składniki zaczynu  mieszamy i zostawiamy w misce pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin.
Składniki namoczki zalewamy wodą, tak aby je przykryła, mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin.
Po tym czasie zaczyn, namoczkę oraz składniki ciasta chlebowego, oprócz soli, mieszamy do połączenia. Ilość użytej wody jest zależna od mąki jakiej użyjemy. Jeśi uważamy, że ciasto jest za twarde, można dodać więcej wody. Zagniecione ciasto zostawiamy na 10  minut, po czym dodajemy sól i wyrabiamy przez 5 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Przekładamy do 2 keksówek i wkładamy do zimnego piekarnika z włączoną żarówką. Czekamy aż ciasto wyrośnie, po czym włączamy piekarnik, spryskując go uprzednio wodą. Temperaturę nastawiamy na 200 stopni i pieczemy chleb około 40 minut.



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Gatito, czy można ten chleb zrobić w maszynie do chleba?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewcia, oczywiście, ale ja bym go tylko w maszynie wyrabiała. Nie polecam pieczenia w maszynie chlebów na zakwasie. Próbowałam wiele razy i to nie jest to samo co upieczenie go w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń