Crumble ze śliwkami i gruszką

fioletowe owoce pod kruszonką
Crumble ze śliwkami i gruszką
 

Crumble ze śliwkami i gruszką, to pyszny jesienny deser. Pierwszy raz tę klasyczna wersję ze śliwkami upieczono w Anglii podczas Drugiej Wojny Światowej. Ponieważ nie było dostępu do wszystkich produktów potrzebnych do upieczenia ciasta, zrobiono taką wersje bardziej okrojoną. Tak przypadła do gustu biesiadnikom, że robi się ją do dziś.

Ja zrobiłam wersję z innym jesiennym owocem, czyli z gruszką. Dodałam też korzenne przyprawy, które nierozłącznie kojarzą się z jesienią, czyli cynamon, kardamon i goździki. Crumble można też upiec na przykład z jabłkami lub figami.

Filmik, jak zrobić crumble znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/CykeP2rM3th/.

 

Śliwkowe przepisy na blogu

Na blogu znajdziesz także inne śliwkowe przepisy w wersji na słodko: 

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


A jeśli chcesz trochę odpocząć od gotowania, to zajrzyj tutaj → https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2024/05/probna-dieta-pudekowa-w-katowicach-ocen.html


 

beżowe ciasto w okrągłej formie

 

 

Crumble ze śliwkami i gruszką
Czas przygotowania: 50 minut
Proporcje na formę o średnicy 27 cm
Składniki:

  • 1000 g śliwek węgierek 
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • płatki migdałowe
  • 1 łyżka masła

 Kruszonka

  • 170 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 180 g cukru

 

Wykonanie

  • Formy smarujemy masłem,
  • Owoce płuczemy, śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki. 
  • Gruszki kroimy na mniejsze kawałki.
  • Owoce układamy w formie, śliwki przecięciem do góry, a na wierzchu gruszki. 
  • Posypujemy przyprawami.
  • Składniki kruszonki mieszamy dokładnie placami, aż do otrzymania okruszków. 
  • Posypujemy nimi śliwki. 
  • Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
  • Owoce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 40 minut, aż kruszonka będzie złocista.



Komentarze