Smażony makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i orzeszkami

kurczak smażony z warzywami i makaronem
Smażony makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i orzeszkami
 

Smażony makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i orzeszkami, to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie w stylu azjatyckim. Potrzebujesz dosłownie kilkanaście minut i aromatyczny obiad będzie gotowy. Pamiętaj, aby zamarynować mięso trochę wcześniej, minimum 30 minut przed smażeniem.

Do przygotowania tego dania niezbędna jest dobra patelnia lub wok. Dzięki współpracy z marką Kohersen makaron z kurczakiem usmażyłam na patelni  Saute Kohersen Black Cube. I już wiem, że jest to moje najnowsze kulinarne odkrycie, jeśli chodzi o gadżety kulinarne. 

Dlatego w dzisiejszym wpisie, oprócz przepisu   znajdziesz też informacje na temat tych naczyń. Marka Kohersen posiada w swojej ofercie nie tylko patelnie, ale również garnki, a także urządzenia kuchenne, które ułatwiają pracę w kuchni.

 



długi makaron usmażony z warzywami na patelni

 

Smażony makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i orzeszkami

Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 garści kiełków sojowych
  • olej do smażenia (u mnie z orzeszków ziemnych i soi) 
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry 
  • 200 g szerokiego makaronu ryżowego
  • 1/2 limonki

 

Wykonanie

  • Pierś pokrój w cienkie paski i zamarynuj w sosie sojowym wymieszanym z imbirem. Odstaw na 30 minut.
  • Cebulę pokrój w grube piórka, a marchewkę w cienkie paseczki.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kurczaka przez 2-3 minuty.
  • Dodaj cebulę i marchewkę, smaż kolejne 2-3 minuty.
  • Dodaj kiełki i obydwa sosy, wymieszaj smaż kolejne 2 minuty.
  • W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z przepisem producenta. 
  • Odcedzony gorący makaron wrzuć na patelnię, wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Smaż jeszcze wszystko razem przez minutę.
  • Następnie posyp grubo posiekanymi orzeszkami i listkami kolendry, a na koniec skrop sokiem z limonki.

 

 

 

Naczynia Kohersen®

Naczynia Kohersen® charakteryzują się hybrydową konstrukcją TRI-PLY. Ich korpus tworzą trzy warstwy: 

  • stal nierdzewna
  • aluminium
  • stal nierdzewna


Efektem jest niezwykła trwałość i odporność na odkształcenia, dzięki czemu posłużą nam przez długie lata. Największą zaletą warstwowej konstrukcji jest efektywne przewodzenie i utrzymanie ciepła. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona tym, jak szybko się rozgrzewają. Przekłada się to na oszczędność w zużyciu prądu. Natomiast warstwa stali nierdzewnej posiada właściwości magnetyczne, dlatego świetnie spisze się również na kuchenkach indukcyjnych.

Pod tym linkiem → www.kohersen.pl znajdziesz wszystkie informacje na temat tych garnków i patelni. Znajduje się tam także sklep on line, gdzie można je kupić.

 

 

Naczynia wykonane przy użyciu opatentowanej technologii BLACK CUBE® posiadają unikatową, dwustronną powierzchnię funkcyjną: zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz naczynia. Udoskonalona struktura plastra miodu pozwala na wyjątkowo efektywne rozprowadzanie ciepła na całej powierzchni użytkowej, a także zapobiega przywieraniu. Gotowanie stało się szybsze i łatwiejsze, a przez to również przyjazne zdrowiu i środowisku.

 



Długotrwała, odporna na zarysowania powłoka DIAMOND to dodatkowe zabezpieczenie powierzchni funkcyjnej - pomaga chronić naczynie przed uszkodzeniem, nawet podczas używania metalowych przyborów kuchennych, takich jak szpatułki, łyżki, trzepaczki. Powłoka DIAMOND zapewnia ochronę na długi czas i nie ulega ścieraniu podczas wielu kulinarnych sesji (brak widocznych uszkodzeń nawet przy 10000 przetarciach)*.

* Test został wykonany przy użyciu metalowej szpatułki, przy obciążeniu 300 g.


 

 

Smażony makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i orzeszkami przygotowałam na patelni Saute Kohersen BLACK CUBE. Ma ona pojemność 3,6 l i średnicę 26 cm. Wysokie ścianki ułatwiają przyrządzanie potraw oraz zmniejszają ryzyko rozpryskiwania gorącego tłuszczu. Dwustronna powierzchnia BLACK CUBE posiada wyjątkową strukturę plastra miodu, która pozwala na szybkie, równomierne rozprowadzanie ciepła oraz co za tym idzie - na szybsze przyrządzanie potraw.

Z reguły takie dania przygotowuje się na woku, ale muszę przyznać, że ta patelnia wspaniale się tutaj sprawdziła. Mięso szybko i idealnie się usmażyło, nic nie przywarło do dna patelni, mimo użytej małej ilości tłuszczu. Gotowanie z naczyniami Kohersen, to czysta przyjemność.

 Patelnię można kupić tutaj → https://www.kohersen.pl/garnki-i-patelnie/

 

Wpis powstał przy współpracy reklamowej z marką Kohersen.



Komentarze