Sernik cytrynowy na spodzie z herbatników

okragle-zolte-ciasto-na-niebieskim-tle
 

Wielkanoc już niebawem, więc dziś kolejna inspiracja, tym razem w postaci pysznego i kremowego sernika. U nas tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tym razem jest to sernik cytrynowy na spodzie z herbatników. Ja osobiście lubię te spody, bo szybko się je robi, co zdecydowanie skraca czas pieczenia.

Jak widzisz, sernik jest idealnie prosty i nie opadł po pieczeniu. Dzieje się tak dlatego, że  w masie sernikowej nie ma zbyt dużo powietrza, a to oznacza tylko jedno: składniki mieszamy tylko do ich połączenia, nie ubijamy ich, ani nie ucieramy.

 

Sernik cytrynowy na spodzie z herbatników

 

Sernik cytrynowy na spodzie z herbatników

Czas przygotowania: 75 minut
Proporcje na formę o średnicy 24 cm

Składniki

Spód:
  • 200 g herbatników
  • 88 g rozpuszczonego masła

Masa serowa:
  • 4 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 1000 g sera na sernik z wiaderka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 duże cytryny
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 łyżka mąki pszennej



Wykonanie

  • Herbatniki zblenduj z masłem. 
  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Na dno wsyp herbatniki i dociśnij je do dna przy pomocy denka od szklanki.
  • Piekarnik nagrzej do 160 stopni, na dole ustaw naczynie z  wodą.
  • Cytryny dokładnie umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  • W misce wymieszaj jajka z cukrem. Dodaj serek, skórkę i sok z cytryn oraz masło. Wymieszaj do połączenia składników. 
  • Na koniec dodaj kisiel i mąkę. Dokładnie wymieszaj. 
  • Masę wylej na spód z herbatników i piecz przez 60 minut.
  • Po upieczeniu, sernik wystudź w piekarniku, raz na jakiś czas otwórz drzwiczki, żeby wypuścić parę. Zimny sernik schowaj do lodówki na 4-5 godzin.
 




Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *