Mazurek czekoladowo-orzechowy

okragle-brazowe-ciasto-z-kremem

Żaden wielkanocny stół nie może się obejść bez mazurka. Bez wątpienia to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast tego wiosennego święta. U nas pojawia się zawsze w towarzystwie sernika i drożdżowej baby.

Tym razem jest to mazurek czekoladowo-orzechowy, w sumie można by powiedzieć, że jest podwójnie orzechowy, ponieważ orzechy znajdują się w kruchym cieście i również w kremie. Ja wykorzystałam do niego orzechy laskowe, Ty możesz dodać np. włoskie lub inne ulubione.

Przygotowanie tego ciasta nie jest zbyt skomplikowane, pamiętaj  tylko, żeby kruche ciasto było dobrze schłodzone przed pieczeniem.



Mazurek czekoladowo-orzechowy


Mazurek czekoladowo-orzechowy

Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o średnicy 24 cm

Składniki

Ciasto:

  • 120 g mąki pszennej
  • 85 g mielonych orzechów laskowych
  • 35 g cukru
  • 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko

Masa czekoladowo-orzechowa 

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 70 ml kremówki 30%
  • 40 g mielonych orzechów laskowych



Wykonanie

  • Składniki na ciasto szybko zagnieć. Owij w folię i włóż na 60 minut do lodówki. 
  • Ciasto rozwałkuj pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na średnicę nieco większą niż forma. Wyklej nim dokładnie formę i rant. Widelcem zrób dziurki w cieście. Następnie włóż tortownicę do lodówki na 60 minut.
  • Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 minut, aż się ładnie przyrumieni. Po upieczeniu wystudź. 
  • Czekoladę rozpuść wraz z kremówką w garnuszku na malutkim ogniu. Dodaj mielone orzechy. Dokładnie wymiesza i odstawiamy do przestudzenia. 
  • Gdy masa zacznie gęstnieć wylej ją na upieczony spód. 
  • Na koniec odstaw tartę na 3-4 godziny w chłodne miejsce.




Komentarze