Sałatka z burakami i brokułami


Dziś ostatni dzień kwietnia, a przed nami majówka. Nie wiem jak Tobie, ale mnie ten czas kojarzy się z początkiem sezonu grillowego. Dlatego dziś mam pyszną propozycję, która będzie idealnym dodatkiem do grillowanych mięs i kiełbas.

Sałatka z burakami i brokułami z dodatkiem fety jest szybka i prosta do przygotowania. Ja wykorzystałam do niej upieczone buraki, bo według mnie pieczone warzywa mają najwięcej smaku, ale możesz również użyć ugotowanych. Z pewnością też będzie pysznie.


Sałatka z burakami i brokułami


Sałatka z burakami i brokułami
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1/2 brokuła
  • 3 upieczone buraki
  • 50 g sera feta
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 łyżki ziarenek uprażonego słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 1/2 łyżeczki musztardy 
  • szczypta chili




Wykonanie

  • Brokuła podziel na różyczki i zalej wrzątkiem w misce. Po 2 minutach odcedź je na sitku.
  • Buraki obierz i pokrój w grubą kostkę.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • Wszystkie warzywa przełóż do miski, posyp pokruszoną fetą i słonecznikiem.
  • W szklance wymieszaj olej, sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz i chili, następnie wlej odrobinę zimnej wody. Wymieszaj.
  • Na koniec polej sałatkę sosem, przed podaniem wszystko dokładnie wymieszaj.



Komentarze