Uszka z grzybami

zawiniete-ciasto-na-metalowym-talerzu
 
Jak jest wigilijny barszcz → przepis na czerwony barszcz wigilijny na zakwasie - to koniecznie do kompletu muszą też być uszka. U nas w domu lubimy je z samymi grzybami, choć można je też przygotować z kapustą i grzybami.
Te malutkie pierożki są nieco czasochłonne, ale ich smak wynagradza cały poświęcony im czas. A poza tym tradycja zobowiązuje i fajnie jest usiąść w rodzinnym gronie do wspólnego lepienia uszek przy kuchennym stole.
Uszak można tez przygotować wcześniej i je zamrozić. Można mrozić i te surowe i te gotowane, ważne, żeby nie stykały się ze sobą, bo się posklejają. Ja ustawiam je na tacce i wkładam do zamrażarki. Gdy się lekko zamrożą przekładam do plastikowych woreczków i trzymam w zamrażarce.


Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:

Ciasto: 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1,5 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • ok. 150 ml gorącej wody 

Farsz grzybowy:

  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • masło do smażenia
  • sól
  • pieprz 
  • 1 łyżeczka tartej bułki



Wykonanie

  • Grzyby wymocz w zimnej wodzie przez 3-4 godziny. 
  • Następnie gotuj je przez 30 minut, odcedź i posiekaj. 
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na patelni na maśle. 
  • Wrzuć grzyby i smaż razem przez 2-3 minuty. 
  • Farsz przypraw. Farsz możesz też zmielić w maszynce do mielenia przez sito o dużych oczkach. Odstaw do wystudzenia.
  • W międzyczasie zagnieć ciasto. W misce wymieszaj mąkę, sól, olej i gorącą wodę. Wodę wlewaj stopniowo, wszystko zagnieć na elastyczne i gładkie ciasto. Przykryj je folią spożywczą i odłóż na 30 minut. 
  • Ciasto podziel na 2 części, jedną okryj ściereczką, żeby nie obeschła, a drugą cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. 
  • Z ciasta wykrawaj kółka o średnicy 5 cm, kładź ok. łyżeczki farszu i sklejaj, jak pierogi. Na koniec sklej ze sobą dwa rogi pierożka. Uszka ułóż na blacie lekko podsypanym mąką i przykryj ściereczką.
  • Dokładnie tak samo postępuj z  drugą częścią ciasta.
  • Uszka wrzucaj partiami na posolony wrzątek i gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia. 
  • Dokładnie odsącz z wody i ułóż na dużym talerzu, tak, żeby się nie stykały ze sobą. 
  • Jeśli nie wykorzystasz ich od razu, możesz je skropić olejem, żeby się nie posklejały.



Komentarze