Flądra pieczona w panko

ryba-pieczona-na-blaszce-z-cytryna
 

Wracam z kolejnymi pysznymi kulinarnymi pomysłami na nasze bałtyckie ryby. Tym razem w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie naszą główną bohaterką jest flądra, zwana też stornią.

Flądra pieczona w panko to bardzo prosty i szybki do zrobienia przepis. Pieczona ryba jest bardzo smaczna, zdecydowanie wolę ten sposób na jej przygotowania, niż smażenie. Też będzie chrupiąca, ale nie wchłonie w siebie dodatkowego tłuszczu ze smażenia. Rybę podałam z sosem miodowo-musztardowym, ale będzie tu pasował także zwykły majonez. 


Flądra pieczona w panko


Stornia, czyli flądra

Stornia jest niezwykle popularna w menu nad polskim morzem. Zwyczajowo nazywana jest flądrą. Jest to ryba o asymetrycznej budowie ciała. Przez większość czasu spoczywa na dnie morskim, zakopana w mule, leżąc na boku. W tej pozycji również porusza się, co powoduje, że jedno jej oko przemieszcza się na przeciwną stronę głowy, z reguły naprawą (stąd angielska nazwa righteye flounders). 

Dojrzałe osobniki są zielonobrązowe lub brązowe. Ciało mają pokryte drobnymi różnokolorowymi łuskami, których część przekształcona jest w szorstkie, kostne płytki, szczególnie ostre wzdłuż linii na bocznej oraz u podstawy płetwy grzbietowej i odbytowej. Stornie żerują intensywnie po zmroku. W polskiej części Bałtyku dorastają do 40 cm, wyjątkowo osiągają długość 50 cm. Mięso storni jest białe, soczyste, delikatne, o maślanym smaku, ale niestety bardzo ościste. Stornie je się zazwyczaj smażone, grillowane lub w zupach.

---------------------------------------------------------------------

Flądra pieczona w panko

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • 3 flądry
  • panierka panko
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • suszony tymianek
  • świeży tymianek  
  • cytryna w plastrach



Wykonanie

  • Flądry wypatrosz, odetnij głowy. 
  • Posmaruj ryby olejem z obydwu stron, posyp je solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
  • Dokładnie obtocz w panko.
  • Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, ułóż na niej ryby, na każdej połóż plasterek cytryny.
  • Piecz ryby w temperaturze 190 stopni przez 20 minut.
  • Przed podaniem skrop cytryną i posyp świeżym tymiankiem.




Post powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *