Makaron wstążki z sosem grzybowym

makaron-z-brazowym-sosem


Dziś mam dla Ciebie pomysł na szybki i pyszny jesienny obiad. Oczywiście jesień nierozerwalnie łączy się z grzybami. We wrześniu i w październiku na naszych stołach pojawia się dużo dań z grzybami w roli głównej. Często robię tartę z grzybamiwołowy gulaszzupę grzybową lub dorsza z sosem borowikowym.

Makaron wstążki z sosem grzybowym robi się bardzo prosto. No i sos ze świeżych grzybów jest najlepszy. Do sosu wykorzystałam podgrzybki, ale Ty możesz go zrobić z tych, które akurat uda się Ci pozbierać lub kupić. 


Makaron wstążki z sosem grzybowym

Makaron wstążki z sosem grzybowym

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 500 g świeżych podgrzybków 
  • olej do smażenia
  • 330 ml  śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki
  • 1/2 opakowania makaronu wstążki
  • starty parmezan do posypania 



Wykonanie

  • Cebulę obierz, pokrój  w kostkę i zeszklij na  dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu.
  • Grzyby pokrój w plasterki, również wrzuć na patelnię i smaż przez 5-7 minut. Gdyby puściły dużo wody, odparuj na dużym ogniu.
  • Śmietanę wylej na patelnię, wymieszaj i duś grzyby przez 15 minut. Dodaj przyprawy, posyp natką pietruszki.
  • W międzyczasie ugotuj makron zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Gorący makaron wymieszaj z sosem, posyp serem, od razu podawaj.



Komentarze