Brownie z ciecierzycy

 

brazowe-ciasto-widok-z-gory

Pyszne i zdrowe ciasto, którego składniki należy tylko przez chwilę zblendować, a potem upiec, czy to możliwe, żeby to było takie proste? Tak, to jest bardzo proste. Brownie z ciecierzycy właśnie tak szybko przygotujemy. Jest wilgotne i dosyć ciężkie, pięknie pachnie bananem, a ciecierzycy w nim nie czuć wcale. To kolejny fajny sposób na wykorzystanie strączkowych na słodko.


Brownie z ciecierzycy


Brownie z ciecierzycy

Czas przygotowania: 40 minut

Proporcje na formę o wymiarach 20 x 20 cm

Składniki:

  • 240 g cieciorki (1 puszka)
  • 3 jajka
  • 1 bardzo dojrzały banan 
  • 2 łyżki masła 
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • orzechy pekan
  • płatki kokosowe


 

Wykonanie:

Ciecierzycę odcedzamy na sitku i następnie dokładnie blendujemy z pozostałymi składnikami.

Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem robimy test drewnianego patyczka. Gdyby był mokry pieczemy jeszcze kilka minut.

Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy kokosem i orzechami. Ciasto kroimy, gdy całkiem wystygnie. 

Inspiracja Dieta bez diety.



Komentarze

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *