Tatar ze śledzia z korniszonami

kolorowa-salatka-na-talerzu


Wielkimi krokami zbliżają się Walentynki i Ostatki, czyli dzień, który nazywany też jest Śledzikiem i zwiastuje koniec Karnawału. Dlatego dziś w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam dla Was smakowite danie, które idealnie będzie pasowało zarówno do pierwszego, jaki i drugiego święta.

Szkoci twierdzą, że śledź wędzony w dymie dębowym to silny afrodyzjak. Zainteresowanym podaję przepis: uwędzonemu śledziowi obciąć głowę, rozciąć wzdłuż, ułożyć w płaskim naczyniu, zalać whisky, zapalić, jeść, gdy zgasną płomienie, zagryzając pieczywem własnego wypieku i zapijając piwem.

Wprawdzie mój tatar ze śledzia z korniszonami nie jest wędzony, tylko solony, ale zapewniam Was, że pysznie smakuje i będzie wspaniałą przekąską.  Dodałam do niego także ziarenka granatu, jesteście zaskoczeni? Powiem Wam, że ten kwaskowy owoc tworzy bardzo fajny duet z rybą. 

Koniecznie przygotujcie tatara według mojego przepisu i dajcie znać, czy ten granat faktycznie tu pasuje 💓. 


Tatar ze śledzia z korniszonami

 

Śledź - najpopularniejsza ryba w Polsce

Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – mawiał Bismarck. Projekt Naturalnie Bałtyckie wziął to sobie do serca: śledź w Polsce jest najpopularniejszą rybą.

W naszych domach króluje nie tylko na wigilijnych stołach lub w dni postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, statystycznie na osobę spożywamy rocznie ponad 2 kg. Są zdrowe i pełne wartości odżywczych, a przy tym w najmniejszym stopniu zagrożone zanieczyszczeniem metalami ciężkimi. Śledzie to ryby pelagiczne,  zamieszkują w morzu strefę z dala od dna morskiego oraz brzegów.

Sezon na śledzia

Śledzie łowi się prawie przez cały rok. W maju popularne matiasy, czyli młode ryby przed pierwszym tarłem, od lipca do września – śledzie tłuste i słone z mleczną ikrą, a od października – najchudsze ryby.

Od wstąpienia Polski do UE połowy ryb na Bałtyku są limitowane. W zależności od sezonu limity połowu bywają podnoszone lub zmniejszane, na niektórych łowiskach wprowadza się całkowity zakaz. W 2018 roku flota polska w sumie złowiła rekordowe około 50 tys. ton. W 2020 roku limit przyznany Polsce to niespełna 39 tys. ton.

 

Wartości odżywcze śledzia

Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają przemianę materii. Śledzie zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki temu korzystnie wpływają na pracę serca, pamięć i naszą odporność. Szczególnie bogate są w kwas eikozapentaenowy (EPA), niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Wpływa on na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zmniejsza lepkość krwi, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów.

Śledzie zawierają również duże ilości witamin A i E, zwanych witaminami młodości. Dostarczają ponadto witaminy D, która jest istotna dla prawidłowej pracy układu nerwowego, pozwala cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Śledzie są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi.

 



Tatar ze śledzia z korniszonami

Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania

Składniki:

  • 3 tuszki świeżego śledzia
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 5 korniszonów
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • ziarenka granatu
  • świeży koperek 

 

Marynata do śledzi:

  • 2/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

 


 

 Wykonanie:

Składniki zalewy zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie wkładamy do niej tuszki śledzia. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni. Po tym czasie śledzie odcedzamy, wyjmujemy kręgosłup i odcinamy płetwy. Płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przelewamy wrzątkiem, studzimy. Korniszony, jajka i  śledzie również kroimy w kostkę. Mieszamy w misce.
W kubeczku mieszamy sok z cytryny, olej, pieprz, sól, koperek i musztardę. Wlewamy do miski ze śledziami, mieszamy i odstawiamy na 30-60 minut.

 Przed podaniem wyjmujemy na talerz, posypujemy granatem i koperkiem.

 

 


 #naturalniebałtyckie 

 

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *