Czosnkowa sałatka z tuńczykiem i rodzynkami

zolta-salatka-w-szarej-misce
 

Sałatek nigdy dość! Na blogu jest już mnóstwo przepisów na różnego rodzaju sałatki, czy to z mięsem, czy bez. Są wegańskie, wegetariańskie i z rybami, ale co i rusz pojawią się nowe pomysły i inspiracje. Tym razem jednak jest to stary przepis, który często gościł na moim stole w latach 90-tych. Wtedy ta sałatka była bardzo modna i pojawiała się w menu  podczas świąt czy na różnego rodzaju imprezach.

Dziś z wielką przyjemnością do niej wracam, mam nadzieję, że i Was zachęcę do jej przygotowania.


Czosnkowa sałatka  z tuńczykiem i rodzynkami


Sałatka z ananasem, kukurydzą i tuńczykiem

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki: 

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka kawałków tuńczyka w sosie własnym 
  • 150 g żółtego sera
  • 3 plastry świeżego ananasa 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 
  • garść rodzynek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • czarny pieprz


Wykonanie:

Kukurydzę i tuńczyka odcedzamy. Ser i ananasa kroimy w kostkę.  Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem, jogurtem i sokiem z cytryny.

W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki sałatki.




Komentarze