Chyba nie trzeba nikogo przekonywać do tego, że domowy chleb jest najlepszy. A gdy jeszcze jest to chleb na zakwasie, to już w ogóle będziemy w siódmym niebie. Rodzajów takiego chleba jest całe mnóstwo, może on być na przykład żytni, orkiszowy, z samopszy czy też tradycyjny pszenny, ale także możemy mieszać ze sobą te wszystkie mąki.
Dziś zapraszam Was po przepis na jeden z prostszych chlebów, czyli chleb razowy pszenny na zakwasie. Jest pieczony w foremce, więc nie wymaga składania, ani zbyt długiego wyrastania. Zawiera 40% mąki razowej, więc posiada dużą ilość błonnika, a dodatkowo także ziarenka słonecznika i siemienia.
![]() |
Chleb razowy pszenny na zakwasie |
Chleb razowy pszenny na zakwasie
Proporcje na 2 keksówki
Składniki:
- 400 g mąki pszennej razowej
- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 160 g aktywnego zakwasu pszennego
- 700 - 750 ml wody
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki słonecznika
Dodatkowo:
- olej
- mąka do obsypania foremek
- siemię lniane do posypania
Wykonanie:
Do sporej miski wsypujemy obie mąki i sól. Do słoika z zakwasem wlewamy nieco wody, bardzo dokładnie mieszamy. Rozpuszczony zakwas wlewamy do pozostałej wody, mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy nieco więcej wody.
Foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki ciasta na następny chleb. Trzymamy je w zamkniętym słoiku w lodówce maksymalnie przez 14 dni.
Ciasto wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto, w zależności od mocy zakwasu będzie rosło około 5-8 godzin.
Ciasto wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto, w zależności od mocy zakwasu będzie rosło około 5-8 godzin.
Gdy chleb wyrośnie posypujemy siemieniem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza góra - dół i pieczemy przez 60 minut. Na dole piekarnika ustawiamy miskę z wodą. Po tym czasie chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.


Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza