Kremowy sernik ze skórką pomarańczową

delikatny-sernik-na-paterze
 

Delikatny, pyszny i prosty do przygotowania deser na sylwestrową noc albo na świąteczny obiad w Nowy Rok? Jeśli szukacie takiego przepisu, to oczywiście służę Wam pomocą. Kremowy sernik ze skórką pomarańczową dokładnie taki jest. Wystarczy wymieszać składniki, przelać do formy i upiec. Ważne jest, aby nie napowietrzać zbyt mocno masy, wtedy Wasz sernik będzie równy jak stół i się nigdzie nie zapadnie. Prościej nie można, prawda? 

Pamiętajcie tylko, żeby produkty do sernika miały temperaturę pokojowa, a po upieczeniu i wystygnięciu sernik musi spędzić co najmniej 5 godzin w lodówce. Ja zawsze piekę go po prostu dzień wcześniej.


Kremowy sernik ze skórką pomarańczową

 

Kremowy sernik ze skórką pomarańczową

Czas przygotowania: 120 minut

Proporcje na formę o średnicy 20 cm 

Składniki

Ciasto:

  • 1000 g białego sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek 
  • 200 ml kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/3 szklanki skórki pomarańczowej

Polewa czekoladowa:

  • 70 g kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady 

Dodatkowo

  • skórka pomarańczowa do dekoracji



Wykonanie:

Składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową.

W misce miksujemy biały ser z obydwoma cukrami, następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Następnie dodajemy kremówkę, miksujemy i dodajemy mąkę, miksujemy. Na koniec dodajemy skórkę i mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni, na dnie stawiamy naczynie z wodą. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a całą tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową. Masa jest rzadka i może wyciekać.

Sernik pieczemy przez 90 minut. Po upieczeniu wyjmujemy naczynie z wodą, a sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy będzie całkowicie zimny chowamy go do lodówki na minimum 5 godzin.

Polewa

Do garnuszka wlewamy śmietankę i wrzucamy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy na malutkim ogniu, raz na jakiś czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Gdy polewa nieco przestygnie i zacznie tężeć polewamy nią zimny sernik. Na wierzchu układamy skórkę.




Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *