10/06/2020

Śliwkowa konfitura z grzybami

 

sliwki-i-grzyby-w-sloiku

Ten kto jest tu ze mną doskonale wie, że lubię kulinarne eksperymenty. Czasami są one bardzo odważne, ale przecież kto nie ryzykuje... ten nie je oryginalnych dań. Tym razem też zaryzykowałam i powiem Wam, że warto było. Na bazie śliwkowego chutneya, czyli wytrawnego gęstego sosu z cebulą powstała aromatyczna śliwkowa konfitura z grzybami.  Jest idealna na chrupiącą grzankę zjedzoną w akompaniamencie doskonałego wytrawnego czerwonego wina i wtedy żadne jesienne chłodne wieczory nie będą nam straszne.

 

Śliwkowa konfitura z grzybami

A jeśli o kieliszku dobrego wina mowa, to chciałam Wam polecić bardzo fajny projekt, dzięki któremu zamówicie doskonałe wina prosto na Wasz stół. Winerua - Subskrypcja wina powstała z wieloletniej pasji do odkrywania i poznawania nowych smaków win. Winerua Boxy, to starannie wyselekcjonowane i pięknie opakowane wina, które sprawią, że każda degustacja będzie dla Was niezapomnianym i niezwykle smacznym przeżyciem! Raz w miesiącu Winerua dostarczy pięknie zapakowany Winerua Box prosto pod Wasze drzwi. Pierwszy box otrzymacie już w 24 godziny z darmową dostawą.

Kolekcja Winerua to efekt podróży do najpiękniejszych winnic z najdalszych zakątków świata. To tam pomysłodawcy projektu znajdują nowe, zaskakujące smaki, którymi firma chce się dzielić. Z Winerua Box odkryjecie wina z niewielkich rodzinnych winiarni, które zaskoczą i jednocześnie zachwycą swoim smakiem. W asortymencie firmy znajdziecie intensywne wina czerwone, owocowe wina białe i wina musujące. Do wyboru macie trzy rodzaje boxów: Starter, Premium i Supreme. W każdym boxie znajdziecie karty win z dokładnym opisem otrzymanych i podpowiedzi, z jakimi daniami parować dane wino oraz w jaki sposób je podawać, aby wydobyć z niego to, co najlepsze.

Winerua Box i Winera Premium Box to także doskonały pomysł na prezent dla osób, które uwielbiają odkrywać nowości ze świata win oraz dla tych, którzy chcieliby zacząć przygodę i poszerzyć swoje horyzonty winiarskie.

W szczegóły dotyczące subskrypcji zapraszam Was na stronę Winerua.




 --------------------------------------------------------------------------------------

Śliwkowa konfitura z grzybami

Czas przygotowania: 90 minut
Składniki: 
  • 800 g śliwek węgierek
  • 30 g cukru
  • 150 g czerwonej cebuli
  • 300 g świeżych grzybów 
  • olej do smażenia
  • 70 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, a owoce kroimy na 4 części. Cebule kroimy w drobne piórka i razem ze śliwkami i cukrem umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dopóki owoce nie puszczą soku, a następnie zdejmujemy pokrywkę, podnosimy trochę ogień i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

W międzyczasie oczyszczone grzyby kroimy na kawałki i przesmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut. Grzyby przekładamy do śliwek, dodajemy przyprawy i wino. Dusimy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
 
Jeśli nie chcemy zjeść konfitury od razu, możemy ją zapasteryzować. Gotową gorącą pastę przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy przez 20 minut, a następnie studzimy słoiki odwrócone denkami do dołu, przykryte ściereczką.
 
 
 
 
 


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza