8/31/2020

Ciasto kostka malinowa

bialo-czerwone-kawalki-ciasta

Do ciasta z malinami chyba nie trzeba nikogo przekonywać, prawda? Nie wiem co jest w tych owocach, ale zawsze i ze wszystkim bosko smakują. Dziś zapraszam Was po przepis na obłędne ciasto kostka malinowa. Składa się z 4 warstw: biszkoptu, malinowej galaretki, kremu śmietankowego i herbatników. Powiem Wam, jest to połączenie idealne, ciasto jest lekkie i puszyste. To taka lekko odchudzona wersja malinowej chmurki.

Serdecznie Wam polecam zakasać rękawy i pójść do kuchni 💓, efekt WOW murowany!


Ciasto kostka malinowa

 



Ciasto kostka malinowa

Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania

Proporcje na formę 24 x 24 cm

Składniki

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Galaretka malinowa:

  • 2 malinowe galaretki
  • 700 ml wrzątku
  • 400 g malin

Masa śmietanowa:

  • 400 ml kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3,5 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • herbatniki

 


Wykonanie:

W misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy przez 5 minut, a następnie dodajemy po żółtku. Na koniec stopniowo dodajemy przesiane mąki, mieszając wszystko delikatnie łyżką.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika rzucamy na podłogę lub blat z wysokości ok. 40 cm. Dzięki temu biszkopt potem nie opadnie.

Gdy ciasto stygnie robimy galaretkę. Do miski wsypujemy galaretki i dodajemy wrzątek, mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Gdy galaretka wystygnie chowamy ją lodówki, do momentu, aż zacznie tężeć.

Maliny układamy na biszkopcie i zalewamy galaretką. Chowamy do lodówki, aż stężeje.

Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, odstawiamy na 10 minut, po czym bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofali. Mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę z mascarpone ubijamy w misce na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier puder i cienka strużką chłodną żelatynę. Miksujmy do połączenia składników. Masę przekładamy na galaretkę, wyrównujemy i układamy herbatniki.

Ciasto chowamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Inspiracja ilovebake.pl

 

 






Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza