5/13/2020

Ciasto leśny mech

zielone-ciasto-z-czerwonymi-owocami

Do upieczenia tego ciasta zbierałam się od bardzo dawna, ale ciągle było mi z nim nie po drodze 😀.  W sumie to nawet nie wiem dlaczego, bo pięknie wygląda i kusi. Ale w końcu się udało i jest, sławetne ciasto leśny mech, przygotowane na bazie szpinaku. Jest zaskoczenie, prawda?
Ciacho jest obłędne, nieco ciężkie, ale nie czuć w nim szpinaku. No i pięknie się prezentuje 💚.

Kulinarne inspiracje


Na blogu zajdziecie także inne przepisy na słodko ze szpinakiem:



Ciasto leśny mech

Proporcje na formę o średnicy 23 cm
Czas przygotowania:
Składniki
Ciasto:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 oleju
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku 400 g
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z cytryny

Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  • ulubione owoce do dekoracji

 

Wykonanie:

Szpinak wrzucamy na durszlak i pozostawiamy do rozmrożenia. A następnie bardzo dokładnie go odciskamy i blendujemy.

Jajka wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo wlewamy olej, cały czas miksując na małych obrotach, a potem dodajemy zblendowany szpinak i skórkę cytrynową, dokładnie mieszamy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy szpinakowej i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników.

Ciast przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. 

Po upieczeniu wyjmujemy piekarnika, a po 10 minutach z foremki i studzimy na kratce.  Gdy ciasto będzie zimne odcinamy wierzchnią część, która urosła z górka. Kruszymy ją, a potem posypiemy  wierzch gotowego ciasta. Pozostałe ciasto dzielimy na 2 równe części.

W międzyczasie szykujemy krem. Zimną śmietankę i mascarpone wkładamy do miski i ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. 

Z kremu odkładamy 3-4 łyżki. Pierwszy blat smarujemy kremem, układamy na nim drugi, który smarujemy odłożonym kremem. Posypujemy pokruszonym ciastem i ozdabiamy owocami




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza